Léto 2020 s Beztíží
Léto s Beztíží 2020

V létě 2020 jsme opět připravili sérii volnočasových akcí a aktivit pro děti a mládež, které tráví letní prázdniny v Praze. Hlavním cílem byla prevence, omezení rizikových vlivů a chování, se kterými se mládež potýká. Pro podporu zdravého sociálního chování byly vybrány různorodé kulturní a sportovní aktivity, které si někteří účastníci vyzkoušeli úplně poprvé.

V červenci a srpnu se konaly v klubu na Žižkově a v parku Folimanka workshopy thaiboxu a boxu.

Účastníkům se věnoval profesionální thaiboxer Jakub Šrámek z Vegan Fighter. Kromě základů bojového umění byl předán preventivní přesah, který vymezil rozdíl sportovního zápolení v ringu od bitek na ulici, účastníci byli seznámeni s možnými legislativními důsledky.

Plně podporujeme mladé lidi, kteří se sami snaží aktivně hledat tipy na smysluplné trávení volného času. S nápadem navštívit únikovou místnost přišli oni sami. Společně s pracovnicemi z Beztíže si vyzkoušeli únikovou hru „Novinář“.

Dalším zajímavým místem, kam se část mládeže běžně nedostane, je Zoologická zahrada v Praze. K návštěvě jsme připravili kvíz o zvířatech a s dětmi tam strávili celý den.

Na začátku července se u ubytovny Nad Slavií uskutečnilo „Skejtové odpoledne“. Nejprve proběhl společný úklid skateparku, po němž následoval skateboardový workshop vedený zkušeným lektorem Janem Bašným. Účastníci se naučili nové dovednosti, zlepšili svou koordinaci a někteří objevili dosud neznámý způsob zábavy.

V prvním srpnovém týdnu uspořádala Beztíže akci „Cirkusové odpoledne“, tentokrát před ubytovnou Bydlo v Malešicích. Hlavním lákadlem byl cirkusový workshop s lektory z Cirqueonu, se kterým Beztíže dlouhodobě spolupracuje. Děti se učily základy žonglování s různými cirkusovými pomůckami.

Další velmi úspěšnou a hojně navštívenou akcí byl Parkourový a cirkusový workshop na hřišti u Vinohradské vodárny, kde se všichni učili, jak bezpečně skákat parkour s profesionály z In Motion Academy, a vyzkoušeli si své žonglérské dovednosti s lektory z Cirqueonu.

Kde a jak legálně dělat grafitti, se děti a mládež naučily na Graffiti workshopu v parku Parukářka poslední srpnový den. Všichni účastníci se také dozvěděli vše o rizicích nelegální tvorby a tagování.

V rámci všech letních akcí se nám dařilo prohlubovat vztahy s dětmi, které ve svém okolí často nemají nikoho, kdo by jim důvěřoval a dlouhodobě je podporoval. Nabídli jsme jim také aktivní a smysluplný způsob trávení volného času, ke kterému nemají běžně přístup. Měli jsme zároveň možnost informovat veřejnost o naší službě a rozšiřovat povědomí o sociální problematice i smyslu naší práce.

Léto 2020 s Beztíží
Přesunout se na začátek